Rugklachten na het slapen

R

Niet iedereen heeft er last van maar het is wel een veel voorkomend probleem. Rugklachten na het slapen. Je wordt ‘s ochtends wakker en weer heb je een stijve rug. Hoe komt dit toch? Er zijn verschillende oorzaken voor. Zo kan je slaaphouding of houding overdag verkeerd zijn maar ook je matras kan de oorzaak zijn. In dit artikel vind je een aantal tips om er achter te komen waar jou klachten vandaan komen.

Tips bij rugklachten

Controleer allereerst je matras. Hoe oud is deze en van welk materiaal is die gemaakt? Doorgaans gaat een matras zo’n 10 jaar mee. Je gewicht heeft hier echter wel invloed op. Wanneer je wat zwaarder dan de gemiddelde persoon bent kan dit dus iets lager uit vallen. Draai je matras regelmatig om, om kuilvorming uit te stellen. Zodra er een kuil in de matras komt is het verstandig om een nieuwe matras aan te schaffen. Weet je niet precies welke matras goed voor je is ga dan naar beddenspeciaalzaak Werkendam. Zij kunnen je adviseren naar aanleiding van de klachten die jij omschrijft.

Ben je iemand die op kantoor werkt zorg er dan voor dat je alsnog voldoende beweegt. Ga in de avonduren een rondje wandelen of lekker even naar de sportschool. Het is sowieso belangrijk om voldoende beweging te krijgen op een dag.

Of ben je juist iemand die dagen achter elkaar zware arbeid moet verrichten kan het zijn dat je spieren wat overbelast zijn. Het is belangrijk dat je dan vooral je rust neemt. Je doet er goed aan om een paar dagen rust te nemen, je rug warm te houden en eventueel tijgerbalsem op je rug te smeren. De overbelaste spieren zullen na een paar dagen minder vervelend zijn.

Bij aanhoudende klachten is het verstandig om een afspraak bij de fysiotherapeut te maken. Rugklachten hoeven namelijk niet perse vanuit de rug te komen. Een fysiotherapeut zal je onderzoeken en de klacht proberen te achter halen. Vaak zul je gemasseerd of gekraakt worden om spier- en gewrichtsblokkades te kunnen verhelpen. Eventueel kun je hierbij een aangepast sportschema voor krijgen om bepaalde spieren soepeler te maken of juist aan te sterken.

Let er in het dagelijks leven op dat je op de juiste manier zware voorwerpen tilt. Ga dus niet voorover bukken om iets op te pakken maar zak goed door je knieën. Ook bij het lopen met zware boodschappen is het verstandig om het gewicht over 2 armen te verdelen zodat je niet constant scheef loopt.
Bij een zittend is het belangrijk dat je bureaustoel goed afgesteld is. Je moet rechtop kunnen zitten met je benen in een hoek van 90 graden. Als je een staand beroep hebt is het juist verstandig om tussendoor even te gaan zitten om je voeten even te ontlasten. Zorg ook dat je goede schoenen hebt en altijd rechtop staat om problemen te voorkomen.